Framnäs köpcentrum 30 år!

Den 4 oktober 1990 blev köpcentrumet färdigställt. Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess. Anders Fredriksson, handlare på ICA Kvantum Hjertberg, är den av oss som varit här allra längst. Här tar han oss med på en härlig nostalgitripp tillbaka till 90-talet. Häng med!

HUR LÄNGE HAR DU VARIT PÅ FRAMNÄS?
Anders: ”Jag har varit här sedan 1993 då jag köpte butiken av min företrädare Rolf Hjertberg. Då var butiken här på Framnäs tre år gammal. Framnäs köpcentrum invigdes 4 oktober 1990.”

VILKEN BUTIK VAR HÄR FÖRST?
Anders: ”Den här delen av Framnäs byggdes 1990 och då fanns Willys-delen redan här och kallades LL:s lågprislivs. Det var ett Göteborgsbaserat lågprisföretag som sedermera Willys köpte upp. I en del av den byggnad där vi på Hjertbergs ligger idag fanns en brädgård. Där Rydéns är i dag låg gamla postcentralen. Elons fastighet var ännu inte byggd. Inte heller Djurhörnans fastighet, de kom till senare.”

HUR SÅG DET UT PÅ OMRÅDET NÄR NI FLYTTADE IN?
Anders: Här fanns ”Lidköpings Radio, TV & Foto” där vi idag har vår dryckesavdelning, vid förbutiken. Sedan fanns här också en järnhandel, ”Magnussons järn”, Gulins fanns där Kappahl ligger idag, därefter låg ”Lågskon” (SkoLarsson). På utsidan där EM möbler ligger i dag var ”Fricks möbler följt av ”Färghallen”, ”Barncity” och ”Magnussons järn”. Sparbanken låg vägg i vägg med LL:s lågprislivs.”

NÄR KOM ANDRA ENTRÈN TILL?
Anders: ”I slutet av 90-talet gjordes en stor ombyggnad och den andra entrén (vid Apoteket) kom till. I samband med det gjorde vi ett byte med fastighetsägaren där vi lämnade ytan där Dressman ligger idag för att istället expandera in i f.d. järnhandels butik som då ställdes tom efter flytt.”

HUR MYCKET HAR NI VUXIT SEDAN DESS?
Anders: ”Vi började med en yta på 3.900 kvm och idag 30 år senare har vi närmre 5.000 kvm. Sortimentet har ökat från 15.000 – 25.000 artiklar på ett ungefär. Vi startade med 60 anställda och idag är vi 170.

Ökade öppettider, färskvaror och färdigmat som har ökat kraftigt och nu senast onlinehandeln har bidragit till att vi kunnat anställa fler medarbetare. Förr stängde vi 19 på vardagar och 16 på helger, nu är det 8.00 till 20.00 som gäller. Det är nästan ett skift som kommit till i och med detta.

KAN DU NÄMNA EN VARUGRUPP SOM ÖKAT I BREDD?
Anders: ”Pasta, olja och vinäger, tacos och färdig mat är några exempel . När jag började i branschen fanns det tre sorters olja i sortimentet, idag gissar jag att det finns 33 olika sorter att välja på”.

SER DU NÅGON SKILLNAD PÅ LIVSMEDELSKONSUMTIONEN PÅ 90-TALET OCH IDAG?
Anders: ”Oh ja, stor skillnad. Andelen färskvaror har ökat markant. Både frukt och grönt, kött, chark och färdigmat. Vetemjöl och havregryn minskar. Ta ”Milda” som exempel, det sålde vi pallvis med förr men inte längre. Förr fanns en eller två sorters tomater att välja på men idag vill du ha tomater i olika färger och storlekar som passar till olika maträtter och tillfällen. Närproducerat och ekologiskt som blivit mer mode. Närproducerat har egentligen alltid funnits men förr tänkte man inte på det på samma vis.”

UPPFATTADE MAN INTE ATT DET VAR MER FRÄSCHT MED VÄL PAKETERAD MAT FÖRR?
Anders: ”Jo, så var det. Till exempel frukt och grönt såldes till en början i tråg om sex äpplen, sedan gick det över till lösvikt och nu känns det som vi är tillbaka mot packad frukt igen. Vindruvor i askar, små tomater i små askar osv. Hälsomedvetandet har gjort att man äter betydligt mera frukt o grönt idag. Fem om dagen var ju en kampanj som gick under många år och medverkade till detta. När det gäller kött så har ju förpackat kött en bättre hållbarhet och dessutom kan kunden direkt se vad varan kostar.”

EN EXTRA MINNESVÄRD HÄNDELSE?
Anders: ”Det har ju naturligtvis hänt otroligt mycket genom åren. Både positiva och ibland irriterade kunder har man ju träffat på, men till 99 % positiva. Ett minne är när en kund kom till mig dagarna före jul för många år sedan och var mäkta irriterad för att det var fel motiv på toapappret. Det var inte tomtar som vi hade visat i vårt flygblad utan julgranar. Hela julen var förstörd.”

”Ett annat minne är innan betalkortens tid när det bara var kontanter som gällde: jag blev framkallad till kassan för det var en kund som hade upptäckt att han glömt sin plånbok när han skulle betala. Kunden jag mötte var kanske inte den typen som man vill låna ut några pengar till någon dag i veckan, men jag kände trots detta att det funkar nog så jag plockar upp 500 kronor ur min egen plånbok och lånade ut till honom. Så glad som han blev är inte ofta man ser människor bli. Han kom tillbaka dagen efter med min 500-lapp och sedan den dagen var vi de bästa vänner. Hur är det man säger:

”Döm inte hunden efter pälsen”

De kloka orden får avsluta vår tillbakablick för den här gången.

Tack Anders för en trevlig intervju!